Kotlety z marchewki

Kotlety z marchewki

Share on FacebookTweet about this on Twitter

W niedzielę na mój stół trafiły kotlety z marchewki. Postanowiłam je przygotować, ponieważ jeden z moich gości jest wegetarianem. Chciałam, aby poczuł się komfortowo podczas obiadu, a ja dzięki temu mogłam poeksperymentować.

Kotlety z marchewki wyszły aromatyczne, sycące i chrupiące. Świetnie nadadzą się do lunch boxu do pracy, czy szkoły, na drugie śniadanie, na kolację czy jako przekąskę. Takie kotlety spokojnie mogą jeść osoby mięsożerne jak i wegetarianinie. Poprzez dużą ilość przypraw nie są mdłe a swoim zapachem przekonały mnie do siebie jeszcze w piekarniku. Kotlety zjedliśmy z kaszą gryczaną i warzywami ( papryka, zielony ogórek lub sałata ze śmietaną). Do kotletów również świetnie będzie pasowała sałatka warzywna z musztardą francuską. Składniki na kotlety z marchewki:

(wyszlo ich 21, ale jeśli chcecie zrobić mniej to odpowiednio pomniejszcie proporcje)

  • 400 gram suchej fasoli Jaś – po ugotowaniu wychodzą 4 szklanki (możecie również użyć fasoli z puszki)
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej – po ugotowaniu wychodzą 2 szklanki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • odrobina imbiru
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól pieprz
  • 5 szklanek startej marchewki

Kaszę jaglaną ugotujcie na sypko, czyli szklankę kaszy ugotujcie w 2 szklankach wody. Fasolę ugotujcie w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziarenkami pieprzu. Fasolę po ugotowaniu zblendujcie z czosnkiem, cebulą, imbirem i olejem. Dodajcie do tego startą marchewkę, kaszę, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz. Uformujcie kotlety i pieczcie w piekarniku w 180 stopniach. Przez 40 minut.

 

Inne propozycje obiadu:

   

Inne potrawy z marchewki:

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

3 thoughts on “Kotlety z marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.