Krem z marchewki

Krem z marchewki

Obiad w weekend zachęca mnie co tydzień do przygotowania czegoś nowego i z dużą ilością witamin i składników mineralnych, dlatego przygotowałam krem z marchewki.

Krem z marchewki dostarcza głównie beta-karoten, luteinę, witaminę A. Gotowana w całości zachowuje więcej składników niż pokrojona.  Marchew jest bardzo mało kaloryczna. W 100 gramach marchwi jest jedynie 41 kalorii, w związku z czym możecie jeść ją bezkarnie. Krem z marchwi jest prosty i szybki w wykonaniu. Mój krem jest aromatyczny, w pierwszej chwili jest słodki, a później lekko ostry. Jeśli chcielibyście zrobić ten krem z marchwi dla dziecka proponuję dodać o wiele mniej przypraw. Składniki:

  • 1 kilo marchwi
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • jeśli chcecie przygotować zupę na mięsie potrzebna będzie jeszcze porcja rosołowa z kury.
  • Litr wody

Do garnka z wodą dodajcie przyprawy i obraną marchewkę. Gotujecie do miękkości marchewki. Odlejcie bulion do połowy poziomu marchwi. Zblendujcie marchew z pozostałym bulionem, jeśli macie blender z metalową końcówką możecie to zrobić zaraz po zakończeniu gotowania, jeśli z plastikową poczekajcie, aż ostygnie, aby nie zniszczyć urządzenia. Dolewajcie pozostałą część bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Podgrzejcie i możecie podać go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Inna zupa krem:

 

Inne propozycje z marchewki:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline