Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem to efektowna , słodka przekąska, którą możecie przygotować dla swoich Gości. Polecam Wam przygotowanie ciasteczek w większej ilości za jednym razem i schować je do szczelnego słoika, dzięki temu będziecie zawsze przygotowani na niepowiedzianych Gości.

Ciasteczka są dobre na każdą okazję dlatego warto jest, abyście mieli uniwersalny, sprawdzony przepis, który możecie wykonać w dowolnym momencie. To jest właśnie ten jeden z moich, który wpisuję na listę obowiązkową. Znajduje się m.in. na niej przepis na proste babeczki z owocami (tutaj przepis). Te prostą recepturę na kruche ciasteczka możecie wykonać razem z dziećmi, które na pewno ucieszą się z możliwości stworzenia czegoś co potem same zjedzą. Składniki:

  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 180 gram schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 słoiczka konfitury z czarnego bzu
  • większa i mniejsza foremka do wykrawania ciasteczek

Wszystkie składniki zagniećcie na jednolite ciasto. Zawińcie w folię i odstawcie na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkujcie na kilka milimetrów i wykrawajcie koła większą foremką. W połowie wykrojonych kół wykrójcie oponki mniejszą foremką, tak aby powstała górna warstwa ciasteczka, w której znajdzie się konfitura.  Konfiturę podgrzejcie w garnuszku, dzięki temu będzie bardziej elastyczna i nałożenie jej do okienek będzie o wiele prostsze, Na pełne koła przyklejcie oponki, wypełnijcie je konfiturą. Pieczcie przez 10-15 minut w 170 stopniach.

 

 

Inne ciasteczka i słodkie przekąski:

     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.