Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza to jednorożca roślina, która osiąga wysokość nawet do 2,5 metra. Jedna roślina może obrodzić w 4-6 kolb, jedna może zawierać nawet do 1000 ziaren.

Te żółte małe ziarenka, które mają bardzo szerokie zastosowanie pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Prawdopodobnie jest to najstarsze zboże. Świadczą o tym znalezione kolby kukurydzy w New Mexico 2 m, które pochodziły z 2500 r. przed naszą erą. Do Europy najprawdopodobniej została przywieziona wraz z drugą wyprawą Kolumba.

Ziarno kukurydzy jest bogate w skłądniki mineralne, witaminy, jest bezglutenowe oraz ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Kukurydza zawiera od 9 do 12 % białka, od 65 do 70 % węglowodanów, witaminy B1, B2, B6, B12, C, D, E i K oraz składniki mineralne potas, fosfor i miedź.

Najpopularniejsze produkty wytwarzane z kukurydzy to ziarno dmuchane ( popcorn), mąka, kasza, płatki, kawa, olej i napoje alkoholowe. Część z nich stanowi tylko podstawę do stworzenia kolejnych, wspaniałych wyrobów jak chleb kukurydziany, mamałyga (regionalna potrawa Rumunii), sałatki (sałatka z kaszą jaglaną, klasyczna sałatka jarzynowa)lub jest dodatkiem do kolorowych dań obiadowych, czy pizzy (pizza wegetariańska).

Kukurydza jak widzicie posiada szerokie zastosowanie. Jest świetnym dodatkiem do dań, który zawiera wiele składników mineralnych i witamin.

 


  • M. Makarewicz – Wujec, KUKURYDZA – zboże bez glutenu. Wartości odżywcze kukurydzy, www.poradnikzdrowie.pl (stan na dzień 17.10.2018)
  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznice i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s.185-187

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.