Kurczak w sosie pieczarkowym na penne

Kurczak w sosie pieczarkowym na penne

Obiad często jest jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia. Staram się, aby był smaczny, aromatyczny i dostarczał witamin i minerałów. Kurczak w sosie pieczarkowym na penne jest aromatyczny i sycący.

Pieczarki pokroiłam w grube plastry, dzięki czemu nie zginęły w śród makaronu i sosu. Do dania dodałam kurczaka, jednakże jeśli jesteście wegetarianem możecie pominąć ten składnik. Jeśli wasz dom jest podzielony na dwa obozy ( wegetariański i mięsny) jest to kolejna propozycja, którą przed dodaniem mięsa możecie podzielić na dwie części. W ten sposób otrzymacie dwa dania z tymi samymi składnikami.

Składnikiem obowiązkowym w tym daniu jest serek topiony. Nadaje on sosu gładką konsystencję i charakterystyczny smak. Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 130 gram mięsa, jeśli robicie wersję mięsną
  • makaron
  • 2 trójkąciki śmietankowego serka topionego
  • cebula
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Makaron ugotujcie zgodnie z  instrukcja na opakowaniu. Pieczarki pokrójcie w grube plastry. Z solą i pieprzem podsmażcie na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Cebule pokrójcie w kostkę i dodajcie do pieczarek. Jeśli przygotowujecie wersje z mięsem możecie zacząć je smażyć. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajcie śmietanę i serek śmietankowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajcie ugotowany makaron. Po połączeniu składników dodajcie usmażone mięso. Podawajcie ciepłe danie.

Inne propozycje obiadowe:

    

One thought on “Kurczak w sosie pieczarkowym na penne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.