
Lasagne Klasyczna
Lasagne jest pyszna, prosta, efektowna, zawsze wychodzi i jest świetną alternatywą dla spaghetii. Jeśli pozostało Wam trochę mięsa z sosem bolońskie na drugi dzień to nie męczcie się tym samym daniem. Zróbcie szybką lasagne. Klasyczna to z farszem bolońskim, ale nie bójcie się eksperymentować z warzywami. Taka opcja jarska lub ich połączenie jest świetne! Dzięki takim pomysłom nie marnujemy jedzenia oraz nasze gotowanie staje się urozmaicone. Składniki:
sos beszamelowy:
- 50 gram margaryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- trochę pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
W mleku rozpuścić margarynę i dodać mąkę z przyprawami. Doprowadzić do zagęszczenia sosu.
Sos pomidorowy:
- 1/2 ząbku czosnku
- słoiczek bazy pomidorowej własnej roboty (tutaj przepis przepis)/ passaty pomidorowej/1/2 kilo pomidorów
- 3 łyżki tartej marchewki
- 1/3 cebuli
- sól i pieprz
- 1/4 pęczka Brazylii
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Farsz mięsny:
- 250 gram mięsa mielonego z indyka/kurczaka/wieprzowego-wołowego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 4 szczypty curry
- 1 łyżeczka majeranku
farsz mięsny smażyć na oliwie przez około 10 minut.
Dno małej foremki wysmarować beszamelem, ułożyć surowy makaron, wyłożyć warstwę sosu, mięsa i kilka listków bazylii, przykryć makaronem i beszamelem. Warstwy powtarzać, aż do skończenia farszu mięsnego. Ostatnią warstwę ułożyć tylko z makaronu, beszamelu i sosu. Przykryć beszamelem i sosem. Piec w 200 stopniach w piekarniku z ustawioną grzałka na góra i dół.
Moje warstwy lasagne:
- beszamel, makaron, sos pomidorowy, mięso i bazylia,
- makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy, mięso i bazylia, (x3)
- makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy, (x2)
- starty ser mozarella

Inne obiady:

