Lasagne Klasyczna

Lasagne Klasyczna

Lasagne jest pyszna, prosta, efektowna, zawsze wychodzi i jest świetną alternatywą dla spaghetii. Jeśli pozostało Wam trochę mięsa z sosem bolońskie na drugi dzień to nie męczcie się tym samym daniem. Zróbcie szybką lasagne. Klasyczna to z farszem bolońskim, ale nie bójcie się eksperymentować z warzywami. Taka opcja jarska lub ich połączenie jest świetne! Dzięki takim pomysłom nie marnujemy jedzenia oraz nasze gotowanie staje się urozmaicone. Składniki:

sos beszamelowy:

  • 50 gram margaryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

W mleku rozpuścić margarynę i dodać mąkę z przyprawami. Doprowadzić do zagęszczenia sosu.

Sos pomidorowy:

  • 1/2 ząbku czosnku
  • słoiczek bazy pomidorowej własnej roboty (tutaj przepis przepis)/ passaty pomidorowej/1/2 kilo pomidorów
  • 3 łyżki tartej marchewki
  • 1/3 cebuli
  • sól i pieprz
  • 1/4 pęczka Brazylii
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Farsz mięsny:

  • 250 gram mięsa mielonego z indyka/kurczaka/wieprzowego-wołowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 szczypty curry
  • 1 łyżeczka majeranku

farsz mięsny smażyć na oliwie przez około 10 minut.

Dno małej foremki wysmarować beszamelem, ułożyć surowy makaron, wyłożyć warstwę sosu, mięsa i kilka listków bazylii, przykryć makaronem i beszamelem. Warstwy powtarzać, aż do skończenia farszu mięsnego. Ostatnią warstwę ułożyć tylko z makaronu, beszamelu i sosu. Przykryć beszamelem i sosem. Piec w 200 stopniach w piekarniku z ustawioną grzałka na góra i dół.

Moje warstwy lasagne:

  1. beszamel, makaron, sos pomidorowy, mięso i bazylia,
  2. makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy, mięso i bazylia, (x3)
  3. makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy, (x2)
  4. starty ser mozarella
Lasagne

Inne obiady:

Faszerowane papryki
Pieczony łosoś na pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.