
Letni krupnik z fasolką szparagową i kalafiorem
Letni krupnik z fasolką szparagową i kalafiorem to lekka i szybka propozycja na obiad. To proste i sycące pierwsze danie na pewno zasmakuje każdemu kto lubi zupy.
Kasza bulgur nadaje tej zupie sytości, a kalafior i fasolka szparagowa nadają jej letniego smaku. Przygotowana na wywarze warzywnym będzie bardziej uniwersalna, jeśli domownikiem jest wegetarianin. Do tego pierwszego dania obiadowego możecie dodać każde warzywo, które macie pod ręką. Osobiście tylko uważam, aby nie dawać więcej, niż 2 głównych warzyw. Uważam, że wtedy panuje pewnego rodzaju porządek. Nie lubię, też przesadnie przeładowanych zup, w których nie można się zdecydować co jest głównym składnikiem. Polecam Wam również zupę z bobu, marchewki i młodych ziemniaków (tutaj przepis) jako letnią propozycję obiadu. Składniki:
- 1/2 kilo fasolki szparagowej ( u mnie pól na pół zielona i żółta)
- garść różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
Do wywaru warzywnego dodajcie pietruszkę, pokrojoną w półksiężyce marchewkę, zioła. Zagotujcie i dodajcie obraną z końcówek i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolę. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do zupy. Na koniec dodajcie umyte różyczki kalafiora i kaszę. Gotujcie do miękkości warzyw i kaszy.
Inne zupy: