Liczi

Liczi

Liczi zwane, też jako śliwka chińska znane jest już od czasów chińskich cesarzy. Znane było wtedy jako owoc poprawiający nastrój i dodające sił. Dojrzałe owoce liczi zrywane są z drzewa, gdy będą czerwone i jędrne. Skórka jest chropowata, z wypustkami i ogonkiem u góry. Po oderwaniu go i delikatnym naciśnięciu skórki z łatwością możecie obrać je ze skórki. W środku znajdziecie biały, perłowy miąższ i dużą ciemną pestke. Skórka powinna łatwo odchodzić, jeśli trudno jest się jej pozbyć oznacza to, że owoc jest jeszcze niedojrzały.

Dzisiaj liczi jest mało popularne. Warto je jeść, ponieważ zawiera dużo witaminy C oraz Potasu, które wspomagają odporność oraz regulują ciśnienie krwi. Liczi jest mało kaloryczne, bo w 100 gramach jest jedynie 66 kcal, jednakże duża ilość cukrów prostych zdecydowanie wyklucza je z diety odchudzającej, redukującej oraz diabetycznej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.