Lody kawowe

Lody kawowe

W ciągu ostatniego lata w moim mieście bardzo modne stały się lodziarnie lub kawiarnie, które oferują lody tzw. naturalne. Wyrastały jak grzyby po deszczu. Stało się to niezwykle popularne w związku z pewnego rodzaju trendem na zdrowe odżywianie, chodzenie na siłownie, produkty bio (spożywcze jak i przemysłowe). Społeczeństwo coraz bardziej ulega wpływom reklam, etykietom, celebrytom, którzy propagują zdrowe, mniej lub bardziej produkty, na których zarabiają. Lody naturalne jak i w produkcji masowej maja około 300 kcal w 100 gramach, czyli w dużej kulce. Zostało rozprepagowane, że spożywanie naturalnych lodów może wręcz odchudzać, za sprawą podgrzewania zawartości żołądka przez nasz organizm przed trawieniem. Ile jest w tym prawdy?  Nie wiem. Na pewno jest to niezwykle chwytny argument przemawiający za jedzeniem lodów dla bardzo wielu osób. Latem bardzo leniwie wybierałam lody kupne, jednakże te naturalne. A zimą postanowiłam zrobić własne. Wybór smaku padł na kawę. Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 400ml śmmietany 36%
  • 3 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 135 gram cukru pudru

Składniki zmiksujcie i wlejcie do opakowania. Włóżcie do zamrazanlnika. Będą gotowe najwczesniej po 12 godzinach.

Inne formy deseru:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.