
Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami
Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami to lekki i dietetyczny obiad. Jest kolorowy, smaczny oraz zawiera przede wszystkim omega 3 i witaminę D.
Warto jest jeść ryby co jakiś czas. Urozmaicają one dietę, świetnie smakują oraz dostarczają wielu składników mineralnych. Najlepiej jest piec ryby w piekarniku. W specjalnie przystosowanych naczyniach żaroodpornych lub folii. Oba te sposoby zatrzymają cenne składniki mineralne i odżywcze w daniu. Dodatkami w moim przypadku były brokuły i pomidor, lecz łosoś ze szpinakiem tez będzie wyśmienity! Po tej porcji łososia na pewno częściej będę przygotowywać ryby w mojej codziennie diecie. Składniki:
- 300 gram fileta z łososia
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 pomidora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka tymianku
- plasterek cytryny
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
Na dno naczynia wylejcie oliwę z oliwek. Pomidora pokrójcie w plastry i ułóżcie na dnie. Na pomidora połóżcie przekrojonej na pół łososia. Posypcie go solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawcie do piekarnika na 180 stopni na około 30 minut. Brokuły podgotujcie przez kilka minut i dodajcie do łososia. Podawajcie rybę w naczyniu żaroodpornym lub na talerzu z dodatkiem plasterka cytryny.

Inne obiady:
One thought on “Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami”
Pięknie wygląda to danie! Dawno nie jadłam łososia, więc tym bardziej chętnie spróbuję. Musi być pyszny!