Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami

Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami

Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami to lekki i dietetyczny obiad. Jest kolorowy, smaczny oraz zawiera przede wszystkim omega 3 i witaminę D.

Warto jest jeść ryby co jakiś czas. Urozmaicają one dietę, świetnie smakują oraz dostarczają wielu składników mineralnych. Najlepiej jest piec ryby w piekarniku. W specjalnie przystosowanych naczyniach żaroodpornych lub folii. Oba te sposoby zatrzymają cenne składniki mineralne i odżywcze w daniu. Dodatkami w moim przypadku były brokuły i pomidor, lecz łosoś ze szpinakiem tez będzie wyśmienity! Po tej porcji łososia na pewno częściej będę przygotowywać ryby w mojej codziennie diecie. Składniki:

  • 300 gram fileta z łososia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 pomidora
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu

Na dno naczynia wylejcie oliwę z oliwek. Pomidora pokrójcie w plastry i ułóżcie na dnie. Na pomidora połóżcie przekrojonej na pół łososia. Posypcie go solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawcie do piekarnika na 180 stopni na około 30 minut. Brokuły podgotujcie przez kilka minut i dodajcie do łososia. Podawajcie rybę w naczyniu żaroodpornym lub na talerzu z dodatkiem plasterka cytryny.

Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami

Inne obiady:

Pierogi szpinakowe
Kaszotto z cukinią, bobem i fetą
Zupa z bobu i marchewki
Wege Pizza

One thought on “Łosoś pieczony na pomidorach z brokułami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.