Łosoś pieczony na szpinaku

Łosoś pieczony na szpinaku

Łosoś pieczony na szpinaku to lekka propozycja na te upalne dni. Dostarcza białka i składników mineralnych, które teraz tak szybko tracimy.

Łosoś to ryba. która wielu wydaje się być ekskluzywna, jednakże coraz częściej można ją spotkać w dyskontach w bardzo dobrych cenach i wysokiej jakości. Najprostszym sposobem na przygotowanie łososia jest upieczenie go w piekarniku. Wtedy jest lekki, soczysty i smaczny. Dodatek warzyw sprawia, że zasmakuje każdemu kto go spróbuje. Składniki:

  • 300 gram łososia przekrojone pół
  • 1/2 torby mrożonego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 1/2 zabka czosnku
  • zielony pieprz w ziarnach
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • tymianek

Dodatkowo:

  • 1/4 cytryny
  • ugotowana kasza lub ryż

Szpinak podsmażcie na maśle z dodatkiem fety i czosnku. Następnie wyłóżcie nim brytfankę do zapiekania. Surowego łososia ułóżcie na nim. Posypcie pieprzem i tymiankiem. Pieczcie pod folia aluminiowa lub przykryciem przez ok 20 minut. Podawajcie z kasza lub ryżem. Pamiętajcie przed podaniem o skropieniu łososia cytryna.

Inne obiady:

Zupa z bobu i marchewki
Calzone
Sałatka z kasza kuskus i warzywami
Włoska pizza
Faszerowane bakłażany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.