Makaron ze szpinakiem, camembertem i orzechami nerkowca

Makaron ze szpinakiem, camembertem i orzechami nerkowca

Oto propozycja na lekki obiad, który będziecie mogli zabrać ze sobą na wynos poza dom. Zrobiłam makaron ze szpinakiem, camembertem i orzechami nerkowca. Danie jest wegetariańskie, ale jeśli tylko macie ochotę możecie dodać kawałki kurczaka lub mięso mielone. Tę propozycje szczególnie polecam, gdy musicie jednocześnie przygotować posiłki dla dwóch grup osób, czyli dla wegetarian oraz dla jedzących mięso.

Makaron jest delikatny i lekki. Z pewnością nada się zarówno jako obiad, kolacja oraz lunch do pracy. Proporcje składników musicie dobrać według własnego smaku. Sami zdecydujcie czy będzie więcej szpinaku czy orzechów. Najbardziej lubię, gdy najwięcej jest makaronu. Wstyd się przyznać ale mogłabym jeść go tylko z cukrem i byłabym szczęśliwa. Jednakże organizm wymaga, aby dostarczać mu witamin i składników mineralnych, więc coś dodać trzeba. Składniki:

  • kilka garści makaronu
  • 4 kulki zamrożonego szpinaku lub garść świeżego
  • 1/4 sera camembert
  • garść orzechów nerkowca/włoskich
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Makaron ugotujcie al’dente, czyli żeby był lekko twardy . Na patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie szpinak do podsmażenia. Dodajcie czosnek, sól i pieprz. Orzechy delikatnie uprażcie i dodajcie razem z serem do szpinaku. Podsmażajcie, aż ser delikatnie się roztopi, dzięki czemu będzie bardziej wyczuwalny. Zmieszajcie z makaronem i podawajcie na ciepło.

Inne propozycje makaronu:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline