Makowiec nowoczesny – Tarta z makiem

Makowiec nowoczesny – Tarta z makiem

Dla wielu z Was makowiec powinien być z ciastem drożdżowym w postaci rulonu. Dla mnie, tez jednakże czasem lubię nowości i eksperymenty w kuchni w związku z czym powstał Makowiec Nowoczesny.

Półkruchy spód i kruszonka powodują, że fani maku i masy makowej mogą skopić się na tym co najlepsze w makowcu i jednocześnie będą czekać na tradycyjnego makowca w święta. Do kruszonki użyłam słodziku w tabletkach, które rozpuściłam w niewielkiej ilości wody. Powoli staram się wyeliminować cukier z wypieków i zastąpić go słodzikiem. Spowodowane jest to tym, że nie wszyscy w mojej rodzinie mogą jeść cukier. Pomyślałam ostatnio, że mogę zastąpić cukier słodzikiem. Przecież posiłki, które przygotowuje są też dla innych i chce, żeby każdy miał frajdę z jedzenia. Makowiec nowoczesny powstał trochę z przypadku, ale uważam, że jest miłą zapowiedzią świąt. Składniki:

Półkruchy spód:

  • 2 szklanki maki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 paczki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%

Farsz:

  • pół puszki masy makowej

Kruszonka:

  • 1/2 paczki margaryny
  • 2 szklanki maki
  • 34 tabletki słodziku rozjuszone w odrobinie wody lub szklanka cukru

Mąkę , proszek do pieczenia, cukier , jajko i margarynę zmieszać razem i dodać śmietanę. Zagniecione ciasto wstawćcie do lodówki na 1 godzinę. rozwałkowane ciasto wyłożyć na okrągłą formę do tarty. Masę makową rozłóżcie na ciasto i przysypcie dużą ilością kruszonki. Pieczcie w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Inne świąteczne propozycje:

  

 

Dodatkowo mam dla Was poradę #Beko dotycząca krojenia ciasta  🙂

 

Przepis bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.