Maliny

Maliny

Powoli sezon na truskawki dobiega końca, jednakże maliny i inne owoce sezonowe pysznie je zastąpią.

Maliny rosną na krzewach o wysokości 0,5-1,2 metra. W pierwszym roku zwykle pokryte są kolcami. Kwitną w maju i czerwcu. Mają owoce zbiorowe, złożone z drobnych, soczystych pestkowców, czerwone, żółte lub purpurowoczarne. Kolor owoców jest połączony z odcieniem kolców. Odmiany z czerwonymi lub różowymi kolcami mają czerwone owoce, odmiany z zielonymi mają owoce żółte lub bursztynowe.

Maliny są źródłem błonnika (6,7 gram / 100 gram), pektyn, witaminy B, C, E, potasu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Są niskokaloryczne, w 100 gramach znajduje się 29 kalorii. Maliny są żółciopędne oraz wspomagają trawienie.

Maliny najczęściej wykorzystuje się w deserach. Możecie ja spotkać jako lody, koktajle, ciasta, dodatki do deserów.

Propozycje z malin:

 


  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznice i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s. 211
  • K.Żuralska, Co warto wiedzieć o malinach?, www.potreningu.pl, stan na dzień: 20.06.2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline