Marchewkowe muffiny z białą czekoladą

Marchewkowe muffiny z białą czekoladą

Marchewkowe muffiny z białą czekoladą to pyszne połączenie, które zachwyci każdego. Muffinki nie są słodkie, jednakże polewa z białej czekolady dodaje im charakteru. Dzięki temu małemu dodatku babeczki nie wymagają wiele cukru.

Ciasta z warzyw mają tę zaletę, że dzięki wodzie zawartej w warzywach są wilgotne. Zwróćcie uwagę, że do przygotowania ciasta użyłam również soku Vitaminki firmy Hortex z marchewki. Zapewnił on delikatną strukturę ciasta. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 ml jogurtu greckiego
  • 50 ml soku Hortex Vitaminka z marchwi
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 duże marchewki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonych moreli

Dodatki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kilka orzechów laskowych

Marchewkę zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie wszystkie pozostałe składniki. Wymieszajcie na jednolitą masę. Ciasto wyłóżcie do papilotek lub silikonowych foremek do 5/6 wysokości. Pieczcie w 180 stopniach przez 15-20 minut, do uzyskania suchego patyczka przy sprawdzaniu babeczek.

Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, tzn. do szerokiego naczynia nalejcie wrzątku, a do mniejszej metalowej miseczki wrzućcie czekoladę oraz śmietankę. Czekolada będzie wtedy gotowa do nałożenia na upieczone babeczki, gdy roztopi się i jednolicie połączy ze śmietanką. Na jedna muffinkę nałóżcie około 1 łyżeczki czekolady i udekorujcie połówką orzecha laskowego.

Inne przepisy na muffinki:

Muffiny cytrynowe z kremem sernikowym
Bezglutenowe muffiny wytrawne
Bananowe muffiny


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.