Mięta

Mięta

Share on FacebookTweet about this on Twitter

W mojej kuchni staram się używać wielu ziół, między innymi mięty, dzięki czemu potrawy stają się bardziej aromatyczne. Niestety korzystam z tych suszonych, ponieważ tyle razy ile kupiłam w sklepie doniczkę z pięknie rosnącym krzaczkiem, tyle razy ususzyłam go w ciągu tygodnia. Najprawdopodobniej jest to spowodowane nieregularnym podlewaniem, zmianą temperatury, środowiska, zbyt dużej ilości słońca bądź tez zbyt małej. Przyznam Wam się szczerze, że rośliny nie przetrwają u mnie zbyt długo.

Mięta, którą aktualnie próbuje hodować ma wiele zastosowań. Może być stosowana w kuchni oraz w  medycynie ludowej. W tej pierwszej mięta najczęściej spotykana jest w deserach, cukierkach, likierach, sałatkach, lemoniadzie. W drugiej stosowana jest w formie naparu przy dolegliwościach żołądkowych, bólach głowy. Mięta działa rozkurczowo, rozluźniająco, wspomaga ruchy perystaltyczne jelit. Jak widzicie popularność mięty jest bardzo uzasadniona. Możecie ją użyć praktycznie do wszystkiego. Zachęcam was do hodowania mięty, jak i innych ziół.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.