Mini Babki Wielkanocne

Mini Babki Wielkanocne

Mini Babki Wielkanocne do koszyczka to pozycja obowiązkowa zaraz obok pisanek. Polecam, abyście zrobili wiele i obdarowali bliskie wam osoby.

Mini Babki Wielkanocne to nic innego, niż ciasto na standardowych rozmiarów foremkę tylko rozłożone do małych. Dzięki temu możecie wykonać wiele babek o różnych smakach. Moje sa czekoladowe, cytrynowe, makowe, szpinakowe oraz z płatkami czekolady. Składniki:

Ciasto podstawowe:

  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maki
  • 125 gram rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru

Dodatki:

  • 2 łyżki rozmrożonego, rozdrobionego szpinaku
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • płatki czekoladowe
  • 3 łyżki maku
  • suszona żurawina
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • posypka kolorowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Składniki na ciasto wyrobić na jednolita masę. Podzielić na kilka części i przełożyć do mniejszych naczyń. Połaczcie z ulubionymi składnikami. Przełóżcie do foremek i pieczcie w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Udekorujcie wg. uznania. Może to być roztopiona w kapieli wodnej czekolada oraz na wierzchu kolorowa posypka, lukier, badz cukier puder.

inne Wielkanocne przepisy:

babka Szpinakowa
Jajka faszerowane
Mini Sernik z musem porzeczkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.