Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Na straganie, w dzień targowy pojawiła się młoda kapusta. Jest to jedna z oznak nadchodzącego lata. Również licznie pojawiające się nowalijki zwiastują coraz to cieplejsze dni.

Przygotowanie młodej kapusty jest trochę jak przygotowywanie bigosu, tylko zamiast kiszonej kapusty dajemy młodą ( ja nazywam taką nieprzetworzoną żywą) oraz nie dajemy śliwki, grzybów. Najlepsza jest po kilka dniach, gdy już się przegryzie. Polecam Wam ją do obiadu w wersji wegetariańskiej w towarzystwie kopytek (przepis) oraz panierowanych kapeluszy pieczarek, a w wersji mięsnej z kotletami mielonymi (przepis). Sami zdecydujcie, która propozycja obiadowa Wam bardziej pasuje. A może odkryjecie własny zestaw, który będzie przypominał o zakończeniu zimy?

Składniki:

  • mała główka kapusty
  • pęczek koperku
  • marchewka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Kapustę poszatkujcie i dodajcie wraz z przyprawami do garnka. Zalejcie wodą. Marchewkę zetrzyjcie na tartce, koperek drobno pokrójcie i dodajcie. Gotujcie do miękkości kapusty. Na koniec możecie zabielić młoda kapustę odrobiną roztrzepanej mąki z wodą.

 

inne dodatki do obiadu:

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

One thought on “Młoda kapusta zasmażana

  1. Mogłabym kapustę młoda zasmażana jeść na okrągło.Uwielbiam po prostu, ale trzeba uważać żeby nie rozgotowac za bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline