Morele

Morele

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Morele są mało popularne, jednakże bogate w wiele składników mineralnych oraz witamin. Mogą zapobiegać wielu chorobom. Najbardziej popularne są w wersji suszonej, jednakże zwróćcie uwagę czy nie zawierają dodatkowych niepotrzebnych składników, które mogą szkodzić zdrowiu.

Owoce moreli są kuliste, żółte lub pomarańczowe, często z czerwonym rumieńcem, skórka jest pokryta delikatnymi włoskami z podłużną bruzdą. W środku znajduje się jasnobrązowa pestka. Morele dziko rosną w Azji środkowej, jednakże uprawia się je w krajach subtropikalnych i w strefie umiarkowanej.

Morele głównie zawierają beta-karoten, który wpływa na pracę oczu oraz piękny wygląd skóry. Dostarczają również dużo magnezu, potasu i żelaza. w 100 gramach świeżych moreli znajduje się 48 kcal. Dzięki czemu osoby na diecie również mogą je pożywać. Pamiętajcie, aby nie jeść ich przesadnie dużo, ponieważ już 15 sztuk moreli może podziałać na Was przeczyszczająco.

Warto jest wprowadzić do swojej diety pestki moreli gorzkiej, które są świetnym źródłem witaminy B17. Może ona zapobiegac nowotworom. Profilaktycznie możecie spożywac około 3-5 pestek dziennie. Kupicie je w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub na stoisku z suszonymi owocami.

 

 


Bibliografia:

  • K. Żuralska, Czy warto jeść morele?, www.potreningu.pl, stan na dzień: 14.07.2017
  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznice i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s. 234-235
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.