Muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami zrobiłam pierwszy raz. Są delikatne z mocnym akcentem banana, a czekolada z orzechami nadaje im charakteru.

Muffinek z bananów koniecznie musicie spróbować. Warto znać ten smak bo na pewno zapadnie Wam w pamięć. W połączeniu z czekoladą są słodkie i puszyste, a orzechy laskowe nadają im chrupkości. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw i owoców jak: leśny mech ze szpinakiem (przepis tutaj), marchewkowe (przepis tutaj), dyniowe (przepis tutaj) czy klasyczna szarlotka (przepis tutaj).

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 10 pastylek słodziku lub 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki maki

sos czekoladowy:

  • 3/4 tabliczki czekolady melcznej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 18 orzechów laskowych

Banany ubijcie na puree. Dodajcie olej i jajko. Następnie dodajcie cukier, jeśli używacie słodzik to rozpuśćcie go w odrobinie ciepłej wody i dodajcie do masy. Wymieszajcie z mąką i proszkiem do pieczenia. Foremki wyłóżcie do 3/4 wysokości i pieczcie  180 stopniach przed 25 minut. Po wystudzeniu muffinek rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie łyżkę śmietanki. Gotowy sos nakładajcie na babeczki i udekorujcie orzechami laskowymi.

 

 

Inne muffiny:

   

 

2 thoughts on “Muffinki bananowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.