
Muffinki bananowe z czekoladą
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami zrobiłam pierwszy raz. Są delikatne z mocnym akcentem banana, a czekolada z orzechami nadaje im charakteru.
Muffinek z bananów koniecznie musicie spróbować. Warto znać ten smak bo na pewno zapadnie Wam w pamięć. W połączeniu z czekoladą są słodkie i puszyste, a orzechy laskowe nadają im chrupkości. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw i owoców jak: leśny mech ze szpinakiem (przepis tutaj), marchewkowe (przepis tutaj), dyniowe (przepis tutaj) czy klasyczna szarlotka (przepis tutaj).
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 10 pastylek słodziku lub 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki maki
sos czekoladowy:
- 3/4 tabliczki czekolady melcznej
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 18 orzechów laskowych
Banany ubijcie na puree. Dodajcie olej i jajko. Następnie dodajcie cukier, jeśli używacie słodzik to rozpuśćcie go w odrobinie ciepłej wody i dodajcie do masy. Wymieszajcie z mąką i proszkiem do pieczenia. Foremki wyłóżcie do 3/4 wysokości i pieczcie 180 stopniach przed 25 minut. Po wystudzeniu muffinek rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie łyżkę śmietanki. Gotowy sos nakładajcie na babeczki i udekorujcie orzechami laskowymi.
Inne muffiny:
2 thoughts on “Muffinki bananowe z czekoladą”
Pysznie wyglądają te muffinki. Będę musiała zrobić j na święta 🙂
Koniecznie, polecam daj znać czy Ci smakowały.