Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady są lekko słodkie i pasują na te sobotnie, mroźne popołudnie.

Sobotni deser jest dla mnie nagrodą za cały tydzień pracy, wiec staram się, aby był wyjątkowy.

Muffiny smakują czekoladą, a lekki aromat od kawy zbożowej nadaje im charakteru. Koniecznie dodajcie ją do swoich babeczek. Do wypieku użyłam dropsów czekoladowych, które kupiłam w jednym z dyskontów spożywczych. Jeśli ich nie macie możecie pokroić czekoladę na małe kawałki. Moje Muffiny przygotowałam z użyciem słodzika, dzięki czemu diabetycy mogą sobie na nie pozwolić. Składniki:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 300 gram mąki
  • 170 ml mleka
  • 150 gram masła
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram dropsów czekoladowych lub czekolady
  • 2 jajka
  • 9 pastylek słodzika lub 1/2 szklanki cukru

Masło rozpuście i pozostawcie do ostudzenia. Połączcie suche składniki. W osobnej misce połączcie mleko z jajkami i dodajcie słodzik lub cukier. Do suchych składników dodajcie mokre. Do jednolitej masy dodajcie ostudzone masło. Do wymieszanej masy dodajcie dropsy. Pieczcie przez 45 minut w 180 stopniach, jeśli używacie dużych foremek, przez 25 minut, jeśli używacie małych foremek. Z podanych składków uzyskacie 6 dużych muffinów.

 

 

Inne muffiny i babeczki:

    

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.