Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Ostatnio myślałam nad zdrową przekąską, która nie byłaby batonem lub ciastem. Zdecydowałam się zrobić muffiny wytrawne z warzywami i serem.

Do przygotowania muffinów użyłam mąki pszennej, ale spokojnie możecie zastąpić ją pełnoziarnistą lub inną, którą macie pod ręką. Dodałam również meksykańską mieszkankę warzyw Bonduelle z groszkiem, kukurydzą i papryką. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Te muffiny możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, które macie w domu. Możecie wykorzystać do tego zalegające warzywa lub użyć tych z mrożonek lub specjalnie wybrać te, które lubicie.

Muffiny wyszły sycące i idealnie nadają się zamiast batona w podróży, choć najlepiej smakują na ciepło. Możecie również przygotować je na śniadanie. Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała puszka mieszanki Bonduelle
  • trochę soli
  • jajko
  • mała miseczka startego żółtego sera

Składniki na ciasto wymieszajcie rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajcie mieszankę i wymieszajcie łyżką. Papilotki lub formę do muffinów napełniajcie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczcie w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Inne warzywne propozycje:

  



Bonduelle - od 25 lat z Wami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline