Murzynek Bambo

Murzynek Bambo

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Murzynek Bambo w piekarniku mieszka,

zawitał też do mnie ten nasz koleżka…

Ciasto wiele może mieć odmian i kolorów. Uwielbiam te z kakao. Murzynek jest wilgotny, puszysty, niesłodki i idealny do kawy. Mogę go jeść bez końca a robi się go dość szybko i pasuje na każdą domową okazję.

Niestety moda na ciasta fit spowodowała, że część społeczeństwa zapomniała o wspaniałych sernikach, murzynkach, szarlotkach. Przecież zmniejszając porcję ciasta może wam wyjść tylko jedna porcja, którą sami możecie zjeść. Na pewno jedna porcja zjedzona raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, a tylko wzbogaci wasze Menu. Murzynek na pewno Wam zasmakuje. Składniki:

  • margaryna
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotujcie większy garnek, na tyle duży aby móc wyrabiać w nim ciasto. Rozpuśćcie w nim margarynę, dodajcie kakao, wodę, cukier waniliowy i olej. Zagotujcie do powstania jednolitej konsystencji. Będzie to serce murzynka. Pozostawcie do wystudzenia. Możecie przyśpieszyć ten proces wkładając garnek do kąpieli wodnej lub wstawiając w chłodne miejsce, alternatywą jest przygotowanie serca dzień wcześniej-wieczorem. Dodajcie żółtka cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Z białek ubijcie pianę i dodajcie je do jednolitej konsystencji ciasta. W przypadku murzynka miksera używam tylko do ubicia białek. Ciasto ostrożnie i dokładnie mieszkam drewnianą pałką, dzięki czemu nie powstaje zakalec, a ciasto jest puszyste. Pieczcie je w 180 stopniach przez 50 min. Zawsze możecie wcześniej, lecz nie wcześniej niż po 40 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone i wyjąc zgodnie z potrzebą. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy bez widocznego surowego ciasta.

Podobne ciasta:

   

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.