Napoleonka czy kremówka?

Napoleonka czy kremówka?

W zależności od regionu możecie w Polsce kupić napoleonkę lub kremówkę. Niezależnie czy jesteście w Warszawie czy w Krakowie produkt otrzymacie ten sam. Będą to dwa płaty ciasta francuskiego przełożonego kremem. Może to być krem waniliowy, śmietankowy, połączenie tych dwóch, budyniowy, bezowy lub po prostu konfitura. Najbardziej znanym konsumentem tych ciastek był Karol Wojtyła, który rozpowszechnił je wraz z nazwą (kremówki). Samo ciasto przyszło do Polski z Francji. Do końca nie wiadomo czy miało się kojarzyć z Napoleonem Bonaparte. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Składniki:

  • 1 litr mleka
  • pół paczki masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • cukier wg. uznania
  • 2 paczki krakersów

Zagotujcie 3 szklanki mleka z cukrami waniliowymi i masłem. Mąkę, żółtka i cukier wymieszajcie z 1 szklanką zimnego mleka. Dodajcie do gotującego się mleka i uważajcie, aby nie przypalić. Aby mleko podczas gotowania nie przypaliło się należy wypłukać garnek zimną wodą. W brytfannie ułóżcie dwie warstwy krakersów i wylejcie na nie ciepłą masę budyniową. Następnie przykryjcie warstwą krakersów. Ciasto pozostawcie przykryte szmatką kuchenną na blacie do wystygnięcia. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje. Podawajcie z cukrem pudrem.

napoleonka03b

napoleonka02b

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.