Wszystko o kaszy 2

Wszystko o kaszy 2

Kasza jest częstym składnikiem mojego obiadu. Wspaniałe urozmaica dietę i pasuje prawie do każdego dania.

W jednym z poprzednich wpisów przedstawiłam Wam bogactwo kaszy jaglanej, gryczanej, jęczmiennej i orkiszowej (link do wpisu), teraz przedstawię Wam kilka innych, które uważam za cenne.

 

Kasza bulgur

Została odkryta już ponad 4000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Ceniona już wtedy teraz powraca na talerze. Kasza bulgur ma największa zawartość błonnika przypadającego na 100 gram kaszy po ugotowaniu – aż 4,5 grama. Zawiera rownież: potas, wapń, magnez i sód. Dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, która może doprowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy zatoru płucnego i zakrzepicy. Kasza bulgur otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, która jest najbardziej wartościową odmianą pszenicy.

 

Kasza kuskus

Kasza kuskus jest drobna, okrągła i żółta. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba jej gotować, wystarczy że zalejecie ją wrzątkiem na kilka minut. Kuskus produkowany jest z przenicy durum i zawiera 2 gramy błonnika na 100 gram ugotowanego produktu, żelazo, białko, wiele witamin, magnez, fosfor i wiele innych składników pozytywnie działających na Wasz organizm.

 

Kaszka kukurydziana

Kaszka kukurydziana jest o drobnym kształcie, prawie jak piasek i żółtej barwie. Nieuczula, jest bezglutenowa i zawiera największa ilość Witaminy A oraz selenu.

Jak widzicie jest wiele rodzajów kaszy, które warto jeść i włączyć do diety. Każda z tych kasz zalecana jest dla osób przebywających na zdrowych dietach, kobiet w ciąży oraz dzieci.

 

 

One thought on “Wszystko o kaszy 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline