Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – to moje ostatnie odkrycie. Są pyszne, proste i efektowne.

Pierogi mogę jeść i robić na okrągło. Te z farszem z ziemniaków i sera białego jednocześnie wpisują się w ideologie ZERO WASTE. Wykorzystuje tutaj zawsze zbłąkane ziemniaki, które już od dłuższego czasu mieszkają w mojej lodowce. Przy okazji, też mogę użyć ser, któremu już blisko do końca daty przydatności. Zrobienie pierogów jest czasochłonne oraz zabiera sporo energii, jednakże nie ma lepszych, niż te samodzielnie wykonane. Składniki:

ciasto na pierogi:

  • 1 kilo mąki
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku

Mąkę wraz z jajkiem i ciepłym masłem. Następnie oddawajcie po pół szklanki wrzątku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Farsz:

  • 1:1 ugotowanych ziemniaków względem białego sera
  • 1/2 startej na drobnych oczkach cebuli
  • sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki oraz biały ser przemielcie przez praskę i dodajcie startą cebulę oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu składników farsz nadaje się do przygotowania pierogów.
Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na cienkie płaty. Wykrawać okręgi na pierogi szklanką lub kubkiem. Na każdym kole przygotować po łyżeczce farszu. Uformować pierogi tj.: złożyć na pol z farszem w środku, zakleić brzegi ściskając dwa brzegi ciasta razem i zrobić wzorek na rantach. Falbankę można zrobić zgniatając widelcem brzeg lub delikatnie łapiąc dwoma palcami. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, po minucie przemieszać, gotować, aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać z kwaśną śmietaną.

Pierogi ruskie

Inne obiady:

Pierogi szpinakowe
Zupa Meksykańska
Lasagne

2 thoughts on “Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.