Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dzisiaj na śniadanie, obiad i kolacje zrobiłam pierogi z truskawkami. Dzięki nadzieniu są słodko-kwaśne. Nie mogłam się opanować i już podczas gotowania zjadłam po dwa z każdej porcji.

Pierogi są staropolską potrawą, możecie je spotkać gotowane, smażone oraz pieczone, ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Na całym świecie istnieją regionalne potrawy z ciasta pierogowego. Będą to kołduny (Litwa), ravioli, tortellini (Włochy), espanada (Meksyk) i wiele innych. Jednakże ja pozostaję przy polskich.

Składniki:

  • kilo mąki
  • 1 jajko
  • wrzątek
  • 50 gram masła lub margaryny
  • farsz w tym wypadku TRUSKAWKI

Mąkę wysypcie w formie stożka na stolnicę. Na środku zróbcie dołek i wbijcie jajko, dodajcie margarynę i zagniećcie. Po połączeniu dodawajcie wrzątek. Pamiętajcie proszę, aby nie poparzyć się. Ciasto podlewacie do momentu połączenia składników. U mnie około 2 szklanek. Ciasto wyrabiajcie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Od ciasta odkrawajcie części, rozwałkujcie je na grubość około 3 mm i wykrawajcie szklanką okręgi. Na każdym z nich ułóżcie niewielką ilość farszu. Złóżcie na pół zaklejając tylko brzegi. Jeśli będzie mieć problem ze niesklejającym się ciastem to zwilżcie wodą wewnętrzną cześć brzegów. Trzema palcami zróbcie „rogi” lub zagniećcie ciasto widelcem.  Gotujcie w osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotujcie je przez kilka minut.

 

 

 

Inne propozycje z truskawkami

  


Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta


Ratujmy klasyki

Share on FacebookTweet about this on Twitter

3 thoughts on “Pierogi z truskawkami

    1. Jakbyś wiedziała, że pierwsze pierogi z truskawkami w tym roku jakie zrobiłam 🙂 spróbuj a sama się przekonasz, że są przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.