Płynny bursztyn

Płynny bursztyn

Z uwagi na wzmożone zachorowania postanowiłam przybliżyć Wam kolejny produkt, którego możecie użyć w walce z przeziębieniami, katarem, kaszlem… Jest to niedoceniany pszczeli bursztyn, czyli MIÓD. Z uwagi na panującą modę bycia fit i super, zdrowego odżywiania odnoszę wrażenie, że większa cześć społeczeństwa traktuje ten płynny bursztyn jako źródło niepożądanego cukru. Niesłusznie. Miód ma działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje proces miażdżycy, działa nasennie, pobudza mózg może również uspokajać oraz zawiera wiele składników mineralnych. Zawiera potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę, glukozę i fruktozę.

Możecie w łatwy sposób wzmocnić właściwości antybakteryjnie miodu i rozpuścić 1 łyżkę w szklance wody. Pozostawiony tak na kilka godzin wzmocni swoje właściwości i będzie jeszcze bardziej wartościowy. Pamiętajcie, aby nigdy nie podgrzewać miodu. Straci on swoje właściwości. Gdy byłam mała wielokrotnie podczas choroby dostawałam ciepłe mleko z miodem. Był to chyba mój ulubiony napój, jednakże czy było to słuszne i czy nie był to bezwartościowy napój z powodu podgrzania miodu?

Miód występuje w kilku odmianach, czyli spadziowy, nektarowy oraz spadziowo-nektarowy. Warto, abyście spróbowali każdego i wybrali ten który Wam najbardziej odpowiada. Dla mnie najsmaczniejszy miód to miód spadziowy.
Jak kupić prawdziwy miód ? Jest kilka cech prawdziwego miodu, czyli powinien się skrystalizować i po spróbowaniu go powinien lekko drapać w gardło.

Dzięki tym kilku informacjom mam nadzieję, że przybliżyłam Wam MIÓD. Mam nadzieję, że będzie sięgać po niego tak często jak ja, czyli codziennie.

 


• Piotr Nowotnik, Stefanią Nowakowska, MIÓD: wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu, stan na dzień: 03.02.2017 www.poradnikzdrowie.pl
• Admin, Miód właściwości lecznicze i odżywcze, stan na dzień: 03.02.2017 www.dobradieta.info

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline