Czerwone porzeczki

Czerwone porzeczki

Porzeczka rośnie na krzewie, który dorasta do wysokości 1-2 metry. Kwitnie w maju.

Porzeczki pomagają w chorobach układu krążenia oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych, wspomagają odporność i wspomagają pracę układu moczowego. Zawierają jedynie 65 kalorii w 100 gramach, w związku z czym osoby na diecie nie powinny przejmować się ich nadmiarem. Nawet cukrzycy powinni spożywać je w większej ilości, ponieważ, dzięki błonnikowi porzeczki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. owoce te zawierają, również liczne składniki mineralne oraz witaminy jak: Witamina A, C, K, E, B6 oraz wapń, żelozo, magnez, fosfor, potas.

Czerwonych porzeczek możecie użyć jako dodatek do deserów, ciast, nalewek, wina oraz w kosmetyce.

Koniecznie korzystajcie z okresu sezonowego dla porzeczek i “wyciśnijcie” z nich jak najwięcej. Osobiście zrobiłam już w tym roku babeczki i ciasto (przepis tutaj). Wyszły genialnie kwaśne i puszyste.

 


Moje propozycje na czerwoną porzeczkę:

  


 

Bibliografia:

  • M.Majewska, CZERWONE PORZECZKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają czerwone porzeczki?, http://www.poradnikzdrowie.pl, stan na dzień: 11.08.2017
  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s. 278-280

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline