Pudding z CHIA

Pudding z CHIA

Dzisiejszy, deszczowy dzień zachęca tylko do pozostania w domu, jednakże zachęca do realizowania nowych przepisów. Postanowiłam poeksperymentować z nasionami CHIA i otrzymałam sycący pudding z pomarańczami.

Wielokrotnie podchodziłam do puddingu z nasionami CHIA, niestety nie były to zawsze udane próby. Dziś mi się udało. Pudding wyszedł mleczny i lekko orzeźwiający dzięki pomarańczy.

Kilka miesięcy temu nastała pewnego rodzaju moda na produkty a nasionami CHIA. W moim mieście spotkałam chleb, a internet, aż huczy od deserów, koktajli i słodkich wypieków z nasionami CHIA. To fakt, że dostarczają one bardzo wielu składników ( pisałam o tym w krótkim artykule o nasionach CHIA), jednakże nie dajmy się zwariować. Mój pudding możecie jeść na śniadanie oraz jako deser. Stosuję zasadę 1:3 w odniesieniu nasion do mleka, zostawiam na kilka godzin i dodaje owoce, które mam pod ręką.

Składniki:

  • 1/3 szklanki nasion Chia
  • szklanka mleka
  • ulubione owoce

Pamiętajcie, aby nie gotować nasion w mleku tylko pozostawić je do namoczenia. Gdy będą w miarę miękkie dodajcie owoce.

 

Właściwości nasion Chia:

Inne desery:

 

Inne śniadania:

  

One thought on “Pudding z CHIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.