Pudrowe muffiny z porzeczkami

Pudrowe muffiny z porzeczkami

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Po tygodniu deszczowej pogody w końcu przywitało mnie dziś słońce. Idealne na dzisiejszy dzień są pudrowe muffiny z porzeczkami. Są kwaśne i słodkie jednocześnie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Ciasta z porzeczkami mogę jeść bez końca. Zazwyczaj są niezwykle puszyste, delikatne i kwaśne jednocześnie. Uwielbiam słodycze jednakże nie lubię za słodkich deserów. Do tych muffinów możecie wykorzystać również inne owoce. Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • miseczka czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania

Cukier utrzyjcie z jajkiem. Dodajcie najpierw suche składniki a potem mokre. Mieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajcie porzeczki i delikatnie wymieszajcie łyżką. Papilotki lub formę do muffinów napełniajcie ciastem do 3/4 wysokości.  Pieczcie w 200 stopniach przez 30 minut. Posypcie cukrem pudrem na wierzchu.

 

Inne muffiny:

  

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline