Rabarbar

Rabarbar

Rabarbar (rzewień) jest szeroko rozpowszechniony w Europie oraz w USA. Jest używany do dżemów, konfitur, kompotów, potraw słodkich jak i wytrawnych, napojów i win. Odnoszę wrażenie, że w ostatnich kilku latach zyskał na popularności oraz wzrosła produkcja różnych produktów z jego udziałem.

Rabarbar jest jednym z pierwszych wiosennych warzyw, dzięki czemu możecie urozmaicić swoją kuchnię. Świetnie nadaje się jako składnik ciasta, dżemu, kompotu czy wina. Podczas pieczenia rabarbaru, powyżej 20 minut, uwalnia się rapotygenina, która ma działanie przeciwutleniające. Substancja to jest uznawana za środek prewencyjny w zapobieganiu nowotworom, chorobie wysokociśnieniowej. Jego czerwone liście dostarczają wielu składników mineralnych oraz witamin, jak: witamina A, C, D, E, K, B, wapń, żelazo, błonnik. Jednocześnie jest mało kaloryczne. Zawiera jedynie 21 kcal w 100 gramach.

Lekki, wiosenny kompot z pewnością orzeźwi każdą spragnioną osobę, a ciasto z rabarbarem dopełni spotkanie towarzyskie.


  • Kinga Żuralska, Rabarbar – rapontygenina i nie tylko…, www.potreningu.pl (stan na dzień 23.05.2017)
  • Rabarbar – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki, www.odzywianie.info.pl (stan na dzień 23.05.2017)
  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznice i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s. 321-322

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline