Rogaliki mojej Babci

Rogaliki mojej Babci

Rogaliki wg. przepisu moje Babci zrobiłam pierwszy raz. Są uniwersalne, ponieważ możnecie zrobić je z każdym nadzieniem. Tym razem wybrałam konfiturę truskawkową, ale juz nie mogę doczekać się innych odsłon.

Rogaliki wyszły kruche, lekko słodkie i truskawkowe przez nadzienie. Są tak dobre że chce się je wszystkie zjeść na raz, jeszcze ciepłe. Chyba zrobię rownież wersje świąteczną z makiem. Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 200 gram margaryny

Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie żółtka, cukier i śmietanę  do wymieszanych składników dodajcie pokrojoną w kostkę margarynę. Jednolicie zagniecione ciasto wstawcie w foli do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto rozwałkujcie na cienko i wykrawajcie trójkąty. Na dłuższej krawędzi kładźcie odrobinkę nadzienia i zwijajcie rogaliki. Pieczcie w 190 stopniach przez 12-15 minut.

 

 


Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.