Ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku

Ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku

Dziś poniedziałkowa propozycja na danie obiadowe. Na moją patelnię trafił ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku.

Aromatyczne przyprawy zdecydowanie przełamują każda nudę w kuchni oraz rozgrzewają nasz organizm. W dzisiejszej wersji dodałam brązowy ryż, ale jeśli nie macie go w domu lub nie macie czasu na gotowanie go przez pół godziny to spokojnie możecie zastąpić go białym. Do mojego dania użyłam łatwo dostępnej w sklepach chińskiej mieszkanki warzyw na patelnie ale jeśli macie ochotę możecie sami złożyć kompozycję. Lubię takie szybkie i lekkie potrawy, które mogę zjeść zarówno w domu jak i po podgrzaniu w pracy. Kolejną zaletą tej ryżowej patelni jest uniwersalność, mianowicie możecie wykonać dwie wersje tego dania. Pierwsza wegetariańska bez mięsa oraz druga z mięsem. Jedna patelnia a otrzymacie dwa dania. Składniki:

  • 2 torebki ryżu brązowego
  • pierś z kurczaka
  • chińska mieszanka warzywna
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Do gotującej się wody wrzućcie torebkę ryżu i gotujcie do miękkości. Jeśli wybraliście biały ryż to około 15 minut, jeśli brązowy to około 30 minut. Kurczaka pokrójcie w kostkę i usmażcie z przyprawami i odrobiną oleju. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i podsmażajcie warzywa do miękkości. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość połączcie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline