
Sałatka Cheddar
Sałatka Cheddar jest lekka i pysznie chrupiąca przez pestki słonecznika oraz warzywa. Jest idealna jako drugie śniadanie, lunch oraz przekąska na przyjęciu. Na pewno zachwyci wegetarian, cukrzyka, anemika, osoby na diecie jak i głodomorów.
Sałatka ta powstała, gdy chciałam coś zjeść ale nie miałam czasu przygotowywać obiadu. Był to strzał w dziesiątkę! Składniki są zróżnicowane pod względem faktury i smaków, dzięki czemu sałatka jest chrupiąca przez sałatę oraz słonecznik, sycąca, dzięki jajku oraz lekko ostra z powodu sera. Wszystkie te elementy są fantastycznie połączone naturalnym dipem, który polecam dodać zaraz przed zjedzeniem. Winegret najlepiej przygotować w osobnym naczyniu, aby posiadać kontrolę nad dodawaną ilością. Składniki:
- 2 jajka
- 2 garście sałaty
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 40 g sera cheddar
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
winegret:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów
Jajka ugotujcie na twardo (powyzej 7 minut od momentu, gdy zagototuje sie woda) i wystudzicie. Po obraniu ze skorupki pokrojcie każde na ćwiartki. Sałatę umyjcie i pokrojcie na około 1 centymetrowe paski. Do sałaty dodajcie pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodajcie słonecznik oraz kilka listków Brazylii. Ser cheddar zetrzyjcie na grubych oczach tarki i dodajcie do sałaty. Po połączeniu składników dodajcie na wierzch jajko. Składniki na winegret połączcie ze sobą i podajcie w osobnym naczyniu. Sałatkę możecie podać z pieczywem.


Inne sałatki:
