FIT Sałatka makaronowa z awokado i orzechami nerkowca

FIT Sałatka makaronowa z awokado i orzechami nerkowca

Sałatka makaronowa z awokado i orzechami nerkowca jest lekka i pasuje idealnie jako przekąska w pracy.

Sałatki zawsze idealnie zastąpią kanapki oraz batoniki, po które sięgamy między posiłkami. Połączenie wielu warzyw daje okazję do oczyszczenia lodówki z zalegających produktów oraz dostarczenia różnorodnych witamin i minerałów. W tym roku bardzo popularna staje się polityka „zero waste”, która polega na pełnym wykorzystywaniu produktów oraz generowaniu odpadów w bardzo małym stopniu. Polecam Wam wprowadzić tę praktykę w swoje życie. Zobaczycie, że wiele produktów, których się pozbywanie można jeszcze wykorzystać. Idealnymi daniami są sałatki, zapiekanki i zupy. W mojej dzisiejszej przekąsce są składniki, które zazwyczaj są w mojej lodówce. Składniki:

  • 3 garści makaronu ugotowanego al’dente
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/2 awokado
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 3 garście rukoli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • kilka pomidorów koktajlowych

Makaron ugotujcie w osolonej wodzie, paprykę pokrójcie w paski, a awokado w kostkę. Połączcie olej, sok z cytryny i przyprawy. Orzechy dodajcie przed podaniem, aby nie zmiękły pod wpływem dressingu.

Inne potrawy „Zero waste”

Calzone
Zupa z soczewicy
Krem z cukinii


Smaczne a nie tuczy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.