Sernik stratecella

Sernik stratecella

Ciasta bez pieczenia wydają się być proste, lekkie i przyjemne, jednakże czasem należy poświecić im więcej czasu, niż tym pieczonym. Zazwyczaj smakołyki bez końcowej obróbki cieplnej należy pozostawić w lodowce na kilka lub kilkanaście godzin. Jest to  spowodowane przez ściągnięcie się konsystencji kremu, ciasta. Jeśli lubicie takie desery możecie spróbować sernika stratecella. Jest delikatny, kremowy i nasycony kawałkami czekolady. Składniki:

czekoladowy spod:

  • 150 gram czekoladowych herbatników
  • 90 gram masła
  • 30 gram mlecznej czekolady

Herbatniki umieście w woreczku i rozdrobnijcie je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. W rondlu roztopcie masło, dodajcie czekoladę. Wlejcie do miski z pokruszonymi herbatnikami, dokładnie wymieszajcie i przeliczcie do formy. Ubijcie spód  używając np. szklanki. Włóżcie do lodówki na 15 minut.

Masa serowa:

  • 500 gram twarogu na sernik
  • 200 gram schłodzonej śmietanki 30%
  • 200gram jogurtu greckiego
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki zelatyny
  • 100 ml wrzatku
  • 70 gram czekolady

Rozpuście żelatynę we wrzątku. Śmietankę ubijcie na sztywno.
W osobnej misce zmiksujcie twaróg, jogurt i cukier puder.
Następnie dodajcie śmietankę i jeszcze chwilę ubijajcie. Czekoladę zetrzyjcie na tarce lub drobno posiekajcie, dodajcie do masy i zmiksujcie. Na koniec wlejcie jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksujcie. Zróbcie to szybko, aby nie powstały grudki. Przelejcie na czekoladowy spód i wyrównajcie. Wstawcie do lodówki na około 2 godziny. Warto podawać sernik z owocami.

sernik-mascarpone-01asernik-mascarpone-02a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Sernik stratecella

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.