Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami powstał bez specjalnej okazji, jednakże idealnie sprawdził się do świętowania spotkania rodzinnego. Ten pyszny, kremowy i nasycony borówkami sernik zachwyci każdego. Dzięki małej dekoracji z kwiatów rumianku będzie efektowny.

Sernik zgodnie z tym przepisem przygotowałam pierwszy raz. Dość niepewnie do niego podeszłam, jednakże okazało się, że jest prosty w wykonaniu. Pierwszy raz zdecydowałam się na pieczenie samodzielnie spodu do sernika. Wyszło fenomenalnie. Zawsze wykorzystywałam świetnie sprawdzające się biszkopty, jednakże jeśli czas mi pozwoli to już zawsze będę przygotowywać własny spód.

Do przygotowania tego przepisu możecie użyć również wiśni, malin, jagód lub innych smacznych, sezonowych owoców. W wersji bezglutenowej zamiast mąki pszennej możecie zastosować mąkę ryżową i ziemniaczaną, w proporcji 1:1. Dla diabetyków zalecam zastąpienie białego cukru ksylolitem, dzięki temu indeks glikemiczny będzie o wiele niższy. Składniki:

Półkruchy spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Masa sernikowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 250 g  mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) bez cukru
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 400 gram borowek
  • kwiatki do dekoracji ( rumianek, stokrotki, liście mięty lub bazylii)

Ze składników na spód zagniećcie jednolite ciasto. Następnie tortownicę wysmarujcie margaryną i obsypcie bułką tartą. Wyklejcie ciastem dno tortownicy oraz około 1-1,5 centymetra boków formy. Upieczcie na złoty kolor w 180 stopniach przez około 10-15 minut. Składniki na masę zmiksujcie na jednolitą konsystencję. Wylejcie ją na upieczony spód. Dodajcie 300 gram borówek, pozostałe 100 gram przyda się Wam po upieczeniu sernika. Ciasto pieczcie w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu wysypcie świeże borówki i udekorujcie.

 

Inne ciasta z owocami:

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.