Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami to lekki, truskawkowy i szykowny deser. Będzie idealnym zakończeniem odświętnego obiadu oraz może zastąpić tort.

W moim mieście truskawki pojawiły się już na straganach. Oczywiście nie są to te same co polne w okresie maja-czerwca, jednakże smakują wyjątkowo dobrze i pięknie prezentują się na ciastach i deserach.

Sernik zrobiłam z okazji towarzyskiego spotkania, jednakże zbliżają się okrągłe urodziny Mojej Mamy, z okazji których postanowiłam przygotować ten deser. Ciasto będzie elegancko prezentowało się, a jubilatce, jak i gościom, napewno będzie smakowało. Mama lubi tradycyjne potrawy i desery, więc sernik na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. W maju będą jeszcze dwie okazje do zrobienia czegoś pysznego dla Niej, mianowicie jej imieniny oraz Dzień Matki. Przygotowany przeze mnie sernik był kremowy, lekki, pyszny, bezglutenowy. Najbliższym bardzo smakował. Uważali, że wygląda jak z profesjonalnej cukierni. Składniki:

Spód na sernik:

  • 40 gram mąki kokosowej
  • 60 gram mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 jajko

Masa sernikowa:

  • 500 g sera na sernik
  • 250 g  mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) bez cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wrzątku
  • 500 gram truskawek

Składniki na spód wymieszajcie na jednolite ciasto. Okrągłą blaszkę wysmarujcie masłem i obsypie mąką. Wyklejcie ciastem dno oraz boki tortownicy. Pieczcie w 180 stopniach przez 10-15 minut. W tym czasie przygotujcie masę sernikową. Podane składniki wymieszajcie na jednolitą konsystencję. Na lekko podpieczony spód wylejcie przygotowaną masę sernikową. Pieczcie około 30 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie odkrójcie przypieczony wierzch. Dzięki temu uzyskacie jasny wygląd sernika pod owocami. Ułóżcie pokrojone truskawki. Zaczęłam od boków. Połówki truskawek ułożyłam wzdłuż krawędzi. Zatrzymają one galaretkę, która mogłaby przelecieć na dół sernika. Resztę owoców pokroiłam w większą kostkę. Galaretkę rozpuśćcie w 400 ml wrzątku i pozostawicie do lekkiego stężenia. Taka konsystencją będzie łatwiejsza do opanowania na serniku, nie powinnna przejść przez „mur truskawkowy” po bokach. Po zalaniu sernika galaretką schłódźcie ciasto w lodówce przez kilka godzin, aż wierzch ciasta będzie stały.

Sernik truskawkowy
Sernik truskawkowy
Sernik truskawkowy

Inne ciasta:

Tort czekoladowy
Leśny Mech
Tost charlotty


Z okazji wzięcia udziału w konkursie wszyscy czytelnicy dostają rabat 10% na zakupy w e-sklepie  www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.