Ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem

Ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, ale nie bardzo chce mi się robić coś wyszukanego. Z ratunkiem przychodzą wtedy ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem.

Ta słodka przekąska jest szybka w wykonaniu i pysznie smakuje. Zdecydowanie sprawdzi się podczas wizyty niezapowiedzianych gości lub jako słodka przekąska w upalny dzień. Moje ślimaki zrobiłam z dwóch paczek ciasta, czyli około 60 sztuk. Uwierzcie mi, że szybko zniknęły. Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego (Ok. 30 sztuk ślimaków)
  • 2 jabłka
  • łyżka cynamonu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka roztopionego masła

Jabłka zetrzyjcie na na tartce o grubych oczkach, odciśnijcie sok na durszlaku i dodajcie cukier, cynamon i masło. Wymieszane jabłka rozłóżcie na ciasto zostawiajac około 1 centymetr rantu ciasta. Zwińcie w rulon według długiej krawędzi. Dobrze dociśnięcie i włóżcie do lodówki na godzinę. Po godzinie odcinajcie 1 centymetr ciasta i układacie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 200 stopniach do złotego koloru – około 25-30min.

Inne przekąski:

    

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.