Słoneczny deser

Słoneczny deser

Włoskie sery mascarpone i ricotta stały się bardziej popularne w polskiej kuchni, niż kilka lat temu. Oczywiście jest to spowodowane tym, że coraz młodsze pokolenie gotuje i eksperymentuje, a dostęp do różnych przepisów jest bardzo łatwy za sprawą internetu. Jeszcze kilkanaście lat temu przepis można było dostać od cioci, babci, koleżanki lub po prostu kupując książkę kucharską. Bardzo rzadko na polskich stołach gościła zagraniczna kuchnia, a jeśli pojawiała się to produkty potrzebne do wykonania dania były relatywnie drogie i ciężko dostępne. Aktualnie na polskim rynku sporo jest sklepów oferujących produkty zagraniczne w często nie tak wygórowanej cenie. Myślę, że każde miasto ma sklep w którym znajdziecie produkt z trudno dostępnych i bardziej popularnych miejsc na świecie. Niektóre sieci dyskontów oferują zmienną promocję zainspirowaną danym krajem. W tym czasie do sprzedaży wchodzą produkty tzw. regionalne, których na co dzień nie można kupić. Jest to ciekawa okazja do urozmaicenia codziennego menu. Z często prostych produktów możecie wyczarować coś niecodziennego, szalonego, smakowitego. Banalny serek mascarpone w połączeniu z kilkoma składnikami może stać się gwiazdą waszego menu. Świetnie sprawdzi się tu prosty i szybki deser z biszkoptami. Składniki:

  • 250g serka mascarpone (koniecznie schłodzony)

  • 500g śmietanki do deserów 30/36% (koniecznie schłodzona)

  • cukier waniliowy

  • owoce

  • 250g biszkoptów

Cukier, schłodzoną śmietankę i serek zmiksować na gęsty krem. Połączyć z owocami. Połamane biszkopty ułożyć na dnie szklanek lub pucharków, przykryć kremem, układać warstwami do wyczerpania. Na wierzchu ułożyć owoce i biszkopty w formie dekoracji. Bądźcie kreatywni i bawcie się!

deser03a deser4a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.