Świąteczne Kapuśniaczki

Świąteczne Kapuśniaczki

Świąteczne kapuśniaczki to idealna propozycja, aby wykorzystać nadmiar kapusty. Kieszonki są proste i szybkie w wykonaniu. Zasmakują na pewno każdemu.

Świąteczne potrawy bywają nudne i powtarzalne co roku. Starajcie się co roku zrobić jedną rzecz inną, nową lub poproście kogoś, aby przygotował coś wyjątkowego. Moją tegoroczną odmianą są właśnie te kapuśniaczki. Uważam, że goście będą zachwyceni, że pojawi się na stole coś czego do tej pory u mnie jeszcze nie było. Składniki:

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 1/2 garnka świątecznej kapusty z grzybami wg. tego przepisu
  • 1 białko z jajka
  • 2 łyżki majeranku

Ciasto francuskie podzielcie na 3 części. Na środek każdej z nich wg. długiej krawędzi ulozcie farsz z kapusty. Zawijajcie najpierw dolną cześć, a potem górną, aby uzyskać kieszonki. Pokrójcie na kilka części. Na wyłożoną kratkę do pieczenia papierem układajcie kapuśniaczki. Posmarujcie je niewielką ilością białka i posypcie majerankiem. Pieczcie w 180  stopniach do złotego koloru.

Inne świąteczne propozycje:

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.