Świąteczne pierniczki z lukrem

Świąteczne pierniczki z lukrem

Świąteczne pierniczki są kruche i bardzo aromatyczne. Wprowadzają pierwszy świąteczny nastrój. Idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Świąteczne drzewko z własnoręcznie wykonanymi ozdobami zachwyci każdego.

Pierniczki wykonane w świątecznym klimacie zasmakują każdemu kto lubi ciasteczka. Kruche, pyszne i aromatyczne. Takie właśnie są moje świąteczne pierniczki z lukrem. Jeśli wolicie kolorowe dekoracje możecie użyć pisaków od znanych firm. Takie kolorowe tworzenie dekoracji wraz z dziećmi może sprawić im i wam wiele przyjemności.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylolitu
  • 1 jajko
  • 2 maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

Lukier

  • 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka cieplej wody

Miód, masło i cukier podgrzejcie w garnuszku i wymieszajcie, aż rozpuści się cukier. Gdy masa będzie chłodna dodajcie pozostałe składniki. Wyróbcie na jednolite ciasto.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie miodu lub odrobinę mleka do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Wyrobione ciasto wałkujcie na grubość 2-3 mm. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu. Kształty możecie wykrawać odpowiednią, świąteczną foremką lub dowolne kształty nożem. Pieczcie na papierze do pieczenia w 180 stopniach Celsjusza przez około 8 minut. Uważajcie, aby nie piec ich za długo, bo wtedy będą gorzkie.

Cukier puder zalejcie 1 łyżką wody i rozmieszajcie na jednolitą masę. Nakładajcie na pierniczki za pomocą rękawa cukierniczego. Jeśli nie posiadacie takiego możecie wykorzystać torebkę foliowa z małą dziurką.

 

 

 

 

Inne świąteczne pomysły:

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.