Świąteczne rogaliki z makiem

Świąteczne rogaliki z makiem

Świąteczne rogaliki z makiem z gracją i powodzeniem mogą zastąpić makowca. Są proste w wykonaniu i bardzo szybko znikają. Tych kruchych rogalików zrobiłam tylko jedną blachę i na pewno nie wystarczy ich do wigilii. 

Rogaliki są zdecydowanie mniejsze od kawałka makowca, poprzez co są bardziej niebezpieczne bo można niepostrzeżenie zjeść ich więcej. Nadzienie możecie dobrać zgodnie z Waszym podniebieniem. Możecie użyć domowej konfitury (tutaj przepis), czekolady,  bądź owoców jako farszu. Gwarantuje Wam, że cokolwiek uzyjecie i tak wszystkie rogaliki znikną. W moim przepisie zdecydowałam się na masę makową. Był to złoty, świąteczny strzał. Co roku staram się zrobić coś nowego na świąteczny stół. Myślę, że nikt nie spodziewa się, tak nowoczesnego makowca. Składniki:

  • 1 serek waniliowy homogenizowany 
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna 

Wszystkie składniki zagniećcie na jednolite ciasto. Wstawcie do lodówki na 4-5 godzin. Tak schłodzone ciasto możecie wałkować na kilku milimetrowe ciasto. Z dużej miski odrysujcie koło. Podzielcie je na 12 części. Na krótkim boku połóżcie niecałą łyżeczkę farszu. Zawijajcie w stronę ostrego kątu, aby powstał rogalik. Pieczcie w 180 stopniach do rumianego koloru przez około godzinę.



Inne świąteczne pomysły:

Pierniczki
Ciasteczkazestempelkami
Makiełki
Pierogi
Salatkajarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.