Szarlotka

Szarlotka

Podczas ostatnich kilku lat nastała pewnego rodzaju moda na spożywanie jabłek w każdej możliwej postaci. Dzięki temu jako konsumenci macie dostęp do chyba każdej odsłony tego owocu. Możecie wybrać pomiędzy klasycznym owocem, suszonymi chipsami, napojem alkoholowym, sokami tłoczonymi, wyrobami cukierniczymi z nadzieniem i przetworami. Różnorodność jest dość interesująca zwłaszcza, że jabłko zdobyło swoją popularność dość niedawno. Najważniejsze jest to, abyście korzystali w dowolny sposób z walorów zdrowotnych tego owocu. Przede wszystkim badania naukowe dowodzą, że korzystnie wpływa on na perystaltykę jelit, może obniżać poziom cholesterolu we krwi, aczkolwiek duża zawartość węglowodanów może mieć negatywny wpływ na sylwetkę. Zaleca się, aby nie jeść jabłek na noc bo mogą tuczyć, ale z drugiej strony bez przesady. Każdy człowiek powinien codziennie spożyć do 100g warzyw i owoców, jedno jabłko wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Dostarczy wam potrzebnych minerałów i witamin, a w upalne dni może być świetnym pomysłem na przekąskę. Pamiętajcie tylko proszę, aby zawsze przed spożyciem umyć je pod bieżącą wodą. Zapewni to pozbycie się ze skórki zbędnych bakterii i innych nieprzyjemnych drobnoustrojów. Nie potrzebne jest mycie jabłek w occie czy gąbką z płynem do mycia naczyń. Wystarczy tylko strumien wody. Zapytacie: Jabłka powinno się jeść ze skórką czy bez? Tak naprawdę zależy to tyko od Was. Część z was nie może ich spożywać ze skórką z uwagi na problemy z zębami lub układem trawiennym, a druga część nie wyobraża sobie pozbywać się jej. To fakt, że pod nią znajdują się cenne składniki. Może być ich nawet do 6 razy więcej, niż w miąższu. Jabłka można również zjeść przetworzone. Aktualnie moim faworytem jest domowa szarlotka. Do jej zrobienia potrzebujecie:

Nadzienie:

  • 2 kilo jabłek

  • trochę cukru

  • cynamon

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki ok. 360g

  • pół szklanki cukru

  • kostka masła lub margaryny

  • 3 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na grubych oczkach. Zagotujcie je z cukrem i cynamonem, aż do rozgotowania i powstania dżemu. Składniki na ciasto zagniećcie  . Podzilcie je na dwie części. ¾ ciasta ułóżcie na dnie tortownicy lub blaszki, pozostałą część zawińcie w folię i wstawcie do zamrażalnika na pół godziny. Na dno formy z ciastem wyłóżcie przestudzone jabłka i przykryjcie częścią ciasta z zamrażalnika. Ciasto okładajcie w formie kruszonki, małymi kawałeczkami, aż do pokrycia całej powierzchni. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

szarlotka-03szarlotka-02bszarlotka-01

Bibliografia:

  • potreningu.pl, Dlaczego jabłka?, stan na dzień 12.09.2016, http://potreningu.pl

  • Wojciech Moskal, Dlaczego warto jeść jabłka, stan na dzień 12.09.2016, http://wyborcza.pl

  • Mój zeszyt z przepisami – przepis na szarlotkę

7 thoughts on “Szarlotka

    1. Moja akurat ma 23,5cm x 18cm. Jest dość mała i bardzo szybko znika z niej ciasto. Zwłaszcza szarlotka jak jest jeszcze ciepła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline