Szpinakowe muffiny

Szpinakowe muffiny

Szpinakowe muffiny to prosty i wiosenny przepis na deser. Babeczki są lekkie, wiosenne i naturalne. Dzięki dodaniu świeżych kwiatów wypieki nawiązują do wiosny i natury.

Babeczki szpinakowe to wspaniała propozycja, aby nie marnować zalegającego szpinaku. Każdy z nas na pewno kiedyś zachomikował paczkę mrożonego szpinaku lub zakupił zbyt duża ilość na targu. Ten przepis jest idealny do wykorzystania nadmiernej ilości tego warzywa,które nadaje babeczkom wilgotności oraz pięknego koloru. Mrożone warzywa są przydatne w kuchni, ponieważ o każdej porze roku możecie przygotować ulubione potrawy. Muffiny te upiekłam z użyciem mrożonego szpinaku, który jest tak samo dobry pod względem jakości jak ten podczas sezonu. Babeczki te są propozycją słodką. Niech nie zmyli Was szpinak. Składniki:

  • 450 gram szpinaku Hortex
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cieplej wody
  • kwiaty i bazylia do dekoracji

Szpinak rozmroźcie, jeśli używacie w liściach zblendujcie go na jednolitą masę. Dodajcie do reszty składników. Wymieszajcie na jednolite ciasto. Silikonowe formy do babebeczek wyłóżcie ciastem do 5/6 wysokości. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut do suchego patyczka. Lukier przygotujcie z cukru pudru oraz małej ilości wody. Po uzyskaniu gęstej, jednolitej konsystencji nałóżcie po łyżeczce na każdą babeczkę. Udekorujcie kwiatami oraz bazylią.

Szpinakowe muffiny
Szpinakowe muffiny

Inne muffiny:

Marchewkowe muffiny z biała czekolada
Cytrynowe muffiny z kremem sernikowym
Muffiny z czekolada
Muffiny z owocami lasu


Wiosenny Konkurs od Matki Natury

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.