
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem to sycący, aromatyczny oraz zdrowy posiłek. Połaczenie szpinaku z serem pleśniowym daje przepyszny sos, który z łososiem tworzy jedność.
Makaron jest dobry na każda okazję, Sprawdzi się jako szybki obiad oraz jako dietetyczny i syty posiłek. Pasuje do każdego rodzaju mięsa i warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja to wariacja nt. makaronu, który uwielbiam i mogę jeść bez końca. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Składniki:
- 250 gram świeżego łososia
- 400 gram szpinaku
- 200 gram makaronu tagliatelle
- 100 gram sera niebieskiego pleśniowego
- 2 łyżeczki śmietany 12%
- sól i pieprz
- pieprz zielony w ziarnach
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 zabek czosnku
- 1 łyzka oliwy do smażenia
Makaron ugotujcie al’dente w osolonej wodzie. Mięso łososia oddzielcie od skóry i pokojcie na ok. 1,5 centymetrowe kawałki. Dodajcie tymianek, rozkryszony pieprz zielony oraz sól i pieprz. Podsmażcie na oliwie. Rozdzielcie patelnie na pół. Po lewej podsmażajcie łososia, a na prawej szpinak. Oczywiście może również skorzystać z dwóch patelni. Dodajcie rozmrożony lub drobno pokrojony szpinak . Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażajcie przez około 10 minut. Następnie dodajcie do szpinaku śmietanę oraz okrojony w kostkę ser pleśniowy. Po połaczeniu składników wymieszajcie z łososiem oraz dodajcie makaron. Całość możecie posypać świeżym tymiankiem i kolendra.

Inne pomysły na patelnie: