Tarta z malinami i kremem z białej czekolady

Tarta z malinami i kremem z białej czekolady

Tarta z malinami i kremem z białej czekolady to kremowy, delikatny, i owocowy deser. Dzięki białej czekoladzie tarta jest bardziej wyrazista, niż z kremem budyniowym lub mascarpone.

Owocami nie muszą być maliny, może to być również mix dostępnych pod ręką: maliny, borówki, porzeczki, brzoskwinie. Najważniejsze jest, aby były to owoce, które lubicie. Pomocne może być przygotowanie spodu dzień wcześniej, dzięki temu po  przygotowaniu kremu będziecie mogli go od razu nałożyć. Jeśli przebywacie na diecie bezglutenowej mąkę pszenną możecie zastąpić połączeniem (pół na pół ) mąki jaglanej i ryżowej. Składniki:

kruchy spód:

  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 125 gram margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

krem z białej czekolady:

  • 125 ml śmietany 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady ( jeśli jesteście diabetykiem możecie użyć czekolady ze stevią)

Składniki na spód zagniećcie na jednolite ciasto. Zawińcie w folię i schłodźcie je w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wysmarujcie formę do pieczenia odrobina masła i wysypcie mąką. Wyłóżcie ciasto na blaszkę tak aby zakryło całą powierzchnię. Pieczcie w 180 stopniach do złotego koloru ( około 10-15 minut). Po całkowitym wystudzeniu przygotujcie krem. Białą czekoladę rozpuście w kąpieli wodnej. Pozostawcie do wystudzenia. Śmietanę z serem mascarpone zmiksujcie na jednolity krem. Powoli dodawajcie ostudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszajcie na jednolita masę. Krem wyłóżcie na ostudzony spód i przykryjcie malinami.

 

 

 

Inne ciasta z owocami:

    

One thought on “Tarta z malinami i kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.