Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Słoneczny, leniwy piątek jest idealny na wypieki. Kawałek tarty ze śliwkami i kruszonką na pewno poprawi Wam humor. Polecam ją wszystkim, który chcą uzyskać lekki deser z owocami. Świetnie skomponuje się z filiżanką kawy i odrobina wolnego czasu.

Tarta oczywiście jak każde ciasto z owocami jest uniwersalne, ponieważ możecie je wykonać z dowolnymi owocami. Koniecznie sprawdźcie kilka wariantów i wybierzcie owoce, które najbardziej Wam pasują. Moimi ulubionymi owocami do tarty z kruszonką są śliwki, jednakże jesienią postaram się ją zrobić również z jabłkami. Składniki:

spód:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • pól szklanki cukru ( może być mniej)
  • kostka zimnej margaryny

kruszonka:

  • 50 gram masła
  • 100 gram mąki
  • pół szklanki cukru

nadzienie

  • dowolne owoce
  • odrobina cukru waniliowego

Ze składników na spód zagniećcie jednolite ciasto. Użyłam do tego siekacza do ciasta kruchego, który odkryłam może 2 tygodnie temu. Dzięki tego prostemu narzędziu zagniatanie ciasta kruchego jest o wiele, wiele razy łatwiejsze i szybsze. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencję zawińcie je w folię i zostawcie na godzinę w lodówce. Następnie na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty wyłóżcie ciasto i dobrze je rozprowadźcie. Na ciasto wyłóżcie umyte i pozbawione pestek śliwki. Posypcie je delikatnie cukrem pudrem. Ze składników na kruszonkę zagniećcie sypkie ciasto i wysypcie na śliwki. Tak na prawdę, im więcej kruszonki tym lepiej. Tartę pieczcie około 40 minut w 180 stopniach do zarumienienia się kruszonki.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline