Tartaletki z kremem mascarpone i borówkami

Tartaletki z kremem mascarpone i borówkami

Tartaletki z kremem mascarpone i borówkami są lekkie, borówkowe i pasuje jako letni deser. Są proste w wykonaniu i jednocześnie efektowne. Smaczne i zachęcające widokiem sprawią, że Wasz dzień będzie pełny przyjemności.

Babeczki te zrobiłam na życzenie rodziny. Niespodziewałam się, że wyjdą tak fantastyczne. Borówki oczywiście może zastąpić każdym innym owocem, który akurat macie w domu. Mogą to być pomarańcze, maliny, agrest. Ostatnio najbardziej przepadam za borówkami, które są bardziej syte od malin, w związku z czym to właśnie z nimi przygotowałam deser. Do kremu i ciasta dałam niewielką ilość cukru, jednakże możecie zastąpić go ksylolitem. W ten sposób wasz deser będzie w pełni bezpieczny dla diabetyków. Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 130 gram margaryny
  • 1 jajko

Krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 gram mscarpone
  • śmietanfix

Ze składników  na spód zagniećcie jednolite ciasto i wstawcie w foli do lodówki na 1,5 godziny. Odkrojcie kawałek schłodzonego ciasta i rozwałkujcie je na grubość 4 mm. Wytnijcie większe koło, niż wasza foremka. Każdą blaszkę wysmarujcie margaryną i wysypie mąką, aby ciasto nieprzywarło podczas pieczenia. Wyklejce ją ciastem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczecie w 180 stopniach przez około 10 minut. Odstawcie spód tartaletek do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem zmiksujcie na sztywną masę. Wyłóżcie go na spody i udekorujcie owocami. Odstawcie do lodówki na kilka godzin.

Inne desery:

    

One thought on “Tartaletki z kremem mascarpone i borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.